Οι φρικιαστικές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών «μάγων» ή «δαιμονισμένων» στο Λονδίνο

(το παρακάτω άρθρο αποτελεί δική μου μετάφραση του άρθρου από το site: http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/05/160517_londres_abuso_ninios_brujeria_rituales_exorcismo_religion_men
Το μετέφρασα γιατί το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον.

 

Οι φρικιαστικές περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών «μάγων» ή «δαιμονισμένων» στο Λονδίνο

Ο στόχος είναι να διώξουμε τα «κακά πνεύματα». Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί το οποίο υποφέρει «φρικτή σωματική και συναισθηματική κακοποίηση» κατά την διάρκεια των επονομαζόμενων τελετουργιών εξορκισμού.

Είναι οι περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης που συνδέονται με την πίστη, όπως τις κατηγοριοποιεί η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. Και μέσα στο 2015 αναφέρθηκαν 60.

Τα θύματα είναι παιδιά που κατηγορούνται στις κοινότητές τους ότι είναι μάγοι, και επομένως, υποβάλλονται σε φρικτή μεταχείριση και κακοποίηση.

Η κακοποίηση, αναφέρει η Μητροπολιτική Αστυνομία, περιλαμβάνει «χτυπήματα, καψίματα, κοψίματα με μαχαίρια, μπουνιές, μαχαιρώματα και στραγγαλισμούς» και τρόπους συναισθηματικής κακοποίησης, όπως η απομόνωση και η εγκατάλειψη.

Όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, σε πολλές από τις περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι γονείς που υποβάλλουν τα παιδιά σε αυτή την «θεραπεία».

«Αυτό το παιδί είναι μάγος»

Η Jean La Fontaine, επίτιμη καθηγήτρια του London School of Economics και ειδική στην Ανατολική Αφρική, τον σατανισμό, την μαγεία και τις θρησκευτικές τελετές, εξηγεί στο BBC Mundo ότι οι κατηγορίες προκύπτουν σε δύο μορφές.

Μπορεί να είναι η οικογένεια που λέει ότι το παιδί είναι δαιμονισμένο ή ο πάστορας της κοινότητας είναι αυτός που αποφασίζει ότι ένα παιδί είναι μάγος, εξηγεί

«Γνωρίζω περιπτώσεις που στη μέση μιας θρησκευτικής λειτουργίας ο πάστορας δείχνει ένα παιδί και λέει: Αυτό το παιδί είναι μάγος».

Και αυτή η κατηγορία οδηγεί αυτό το παιδί να υποβληθεί σε εξορκισμό για να το «ελευθερωθεί» από τα κακά αυτά πνεύματα.

Κακά πνεύματα

Ο κόσμος που πιστεύει στην μαγεία, θεωρεί ότι ένα κακό πνεύμα μπορεί να μπει στο σώμα ενός ατόμου, σχεδόν πάντα ενός παιδιού.

Και πιστεύουν ότι αυτά τα πνεύματα μπορούν να βγουν από το σώμα με έναν εξορκισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας του Λονδίνου, τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 50% περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου τύπου κακοποίησης απ’ ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Και παρά την αύξηση αυτή, η αστυνομία πιστεύει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ πιο εκτενές.

«Η κακοποίηση παιδιών που βασίζεται στην πίστη, είναι ένα κρυφό έγκλημα και για τον λόγο αυτό δύσκολο να υπολογιστεί σε όρους μεγέθους» αναφέρει η Μητροπολιτική Αστυνομία στο website της.

«Από τις δικές μας έρευνες και συζητήσεις με την κοινότητα, γνωρίζουμε ότι δεν αναφέρεται πολύ», προσθέτει.

Πρόβλημα σε πολλές κοινότητες

Θεωρείται ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο για τα μέλη των αφρικανικών κοινοτήτων, αλλά επίσης συμβαίνει και σε κοινότητες ευρωπαϊκές, ασιατικές, καθώς και στην χριστιανική, μουσουλμανική και παγανιστική πίστη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος στο Λονδίνο», εξηγεί στο  BBC Mundo ο Oladapo Awosokanre, της οργάνωσης με βάση στο Λονδίνο των Ηνωμένων Αφρικανών κατά της Παιδικής Κακοποίησης (AFRUCA).

«Το πρόβλημα δεν αναφέρεται, λόγω του ότι είναι αναμεμειγμένα πρόσωπα εξουσίας, όπως ο πάστορας ή οι γονείς. Και το θύμα είναι ένα παιδί ανίκανο να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Οι ηλικίες των παιδιών που υποβάλλονται σε αυτές τις «τελετουργίες εξορκισμού» ξεκινούν από τα 3 ως τα 16. Και οι τελετουργίες, συμφωνούν οι εμπειρογνώμονες, περιλαμβάνουν ακραίες μορφές κακοποίησης.

«Αρχικά, κρατούν τα παιδιά χωρίς φαγητό ή νερό. Τα απομονώνουν, ώστε να μην έχουν επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας», εξηγεί η La Fontaine.

«Κατόπιν, στην τελετουργία, ο πάστορας βάζει καυτερές πιπεριές στα μάτια ή στα γεννητικά όργανα του παιδιού, για να το κάνει να κλάψει και τα χτυπούν και τα ταρακουνούν φωνάζοντας «στο πνεύμα» για να βγει από το παιδί»  προσθέτει.

“Είναι μία φρικτή κακοποίηση. Τα παιδιά μένουν πίσω πληγωμένα, τρομαγμένα, και σε  κάποιες περιπτώσεις, πεθαίνουν».

Αλλά αυτό δεν είναι όλο. «Το πιο απαίσιο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες οι μητέρες είναι αυτές που κατηγορούν τα ίδια τους τα παιδιά».

«Έλεγαν ότι το πνεύμα μου πετούσε μέσα στο σπίτι»

Ο Mardoche Yembi, που σήμερα είναι 24 χρονών, υποβλήθηκε σε αυτές τις τελετουργίες όταν ήταν 8 και είχε κατηγορηθεί ότι είναι μάγος.

Το παιδί, που γεννήθηκε στο Κονγκό, εστάλη στο Λονδίνο για να ζήσει με μακρινούς συγγενείς.

«Με κατηγόρησαν ότι σκότωσα την ίδια μου τη μητέρα (η οποία πέθανε εξαιτίας μιας μακρόχρονης ασθένειας). Με κατηγόρησαν ότι έτρωγα ανθρώπινη σάρκα και ότι πετούσα μέσα στο σπίτι», διηγείται στο BBC ο νέος.

«Έλεγαν ότι το σώμα μου έμενε στο δωμάτιό μου, αλλά το σώμα μου πετούσε μέσα στο σπίτι τις νύχτες τρομοκρατώντας τα παιδιά», θυμάται ο νέος.

«Εγώ ήμουν ο υπεύθυνος για όλα τα κακά που συνέβαιναν στην οικογένειά μου».

Το 2008 οι συγγενείς του αποφάσισαν να τον στείλουν στο Κονγκό για να υποβληθεί σε μία «τελετουργία εξορισμού» αλλά το σχολείο του παιδιού ειδοποίησε τις κοινωνικές υπηρεσίες και απεφεύχθη το να φύγει από την χώρα ο Mordachi.

Ο Oladapo Awosokanre θεωρεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα «είναι ότι οι μαύρες αφρικανικές κοινότητες είναι πολύ θρησκευόμενες».

«Οι πάστορες χαίρουν υψηλής εκτίμησης και είναι αξιοσέβαστοι», διαβεβαιώνει.

«Πολλοί από αυτούς κάνουν κακή χρήση της εξουσίας τους και ο κόσμος πιστεύει ό,τι τους λένε αυτοί γιατί γνωρίζουν τον «Λόγο του Θεού», λέει στο BBC Mundo.

Για τον ίδιο λόγο, πολύ λίγος κόσμος τολμά να καταγγείλει αυτούς τους πάστορες και αυτοί που το κάνουν βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με όλη την κοινότητα.

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι δεν είναι εύκολο να εξαφανιστούν αυτές οι πρακτικές.

Παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατηγοριοποιημένες οι τελετουργίες αυτές ως έγκλημα και υπάρχουν πολλοί νόμοι για να διωχθούν οι υπεύθυνοι, υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόβλημα: Η θρησκεία,  οι πεποιθήσεις, οι οικογενειακές καταστάσεις, και οι αλλαγές μέσα στις οικογενειακές δομές σε αυτές τις κοινότητες.

Επιπλέον, υπάρχει ο «οπορτουνισμός» πολλών από τους πάστορες που επωφελούνται οικονομικά από αυτή την κατάσταση.

«Για πολλούς πάστορες αυτές οι τελετές έχουν ξεκάθαρο οικονομικό κίνητρο», λέει ο Oladapo Awosokanre.
«Έχουν ποσοστά που καθορίζονται για κάθε μία από αυτές τις τελετές. Ανάλογα με τους πόρους της οικογένειας χρεώνουν μεταξύ US $ 100 και US $ 1500», εξηγεί.

«Πρέπει να μορφώσουμε τις κοινότητες και να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν κακοποίηση», εξηγεί στο BBC Mundo.

«Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι κάνουν κακό στα παιδιά τους και πρέπει να εκπαιδεύσουμε περισσότερο κόσμο, μέσα στα σχολεία, τις εκκλησίες και τις κοινότητες, για να αναγνωρίζουν πότε συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά και πώς μπορούν να τα καταγγείλουν».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s